onsdag 23 januari 2013

Misskötta barn avvisas till sin misskötande mamma.


Enligt Aktuellt 22/1:
Socialen i Halmstad tog för tre år sedan hand om tre gravt misskötta barn. En då femårig pojke hade påträffats ensam och gråtande. Mamma hade försvunnit. I hemmet fanns en fastbunden åttaårig handikappad syster och en lillasyster som bajsat på sig. Hon saknade språk och ”betedde sig som djur”.
Barnen visade klara tecken på vanvård och att vara undernärda. De blev omhändertagna enligt LVU (Lag om vård av unga) och deras tillstånd har nu  förbättrats markant.  De har fått träffa sin mamma men endast i närvaro av personal från socialen.
Familjen hade tydligen fått uppehållstillstånd på oriktiga grunder. Ärendet har prövats i alla instanser men överallt har det blivit nej – senast av Migrationsöverdomstolen.
Trots att barnen är omhändertagna enligt LVU på grund av moderns vanvård ska de två äldre barnen avvisas tillsammans med mamman. Detta är möjligt, eftersom enligt Migrationsverket, Utlänningslagen står över LVU. Dessutom innebär detta att föräldrarätten sätts före barnens rätt. Mamman vill nämligen ta med sig barnen till Serbien. Hon framhåller att hon endast gjort ett misstag ”och alla gör vi ju misstag någon gång”. Det låter snarare som hon låtit en kastrull välling koka över och inte som den långvariga vanvård hon gjort sig skyldig till
   Avvisningen innebär också att barnen splittras. Den yngsta flickan har nämligen svenskt medborgarskap, och det är inte självklart att hon ska avvisas tillsammans med de övriga.
    På slutet antydde Migrationsverket att det fanns en liten möjlighet att ärendet kunde omprövas. Kvar är nämligen att prövas, om avvisningen kan genomföras!  Fruktar man en häftig reaktion i media, som på nytt försämrar Migrationsverkets rykte? Prövningar av verkställighet handlar om att kolla om det avsedda mottagarlandet verklighet tar emot de avvisande. Men Migrationsverkets talesperson ville också kolla familjens möjligheter få hjälp i Serbien, trots att hon under den tidigare intervjun sagt att det fanns sådana möjligheter.
   Hur som helst borde dessa barn få stanna i de familjehem, där de nu bor. Barnombudsmannen, som helt kort yttrade sig, borde se till att sociala myndigheter och Migrationsverket verkligen samarbetar i sådan här situationer. Det borde också vara självklart att barnens behov sätts i första rummet. Så har inte skett i detta och flera liknande fall.
  För övrigt var det pinsamt, hur okunniga Aktuellt-journalisterna visade sig vara. De började med att säga att barnen var ”bortadopterade” och följde upp med att säga att ”mamman förlorat vårdnaden”. Dessa misstag gjorde det svårt att förstå vad som egentligen hade hänt.

Inga kommentarer: