onsdag 16 januari 2013

Fastspända Nora: Hur fungerar tillsynen av hemmen?



Nora vistades på ett s.k. hem för vård och boende. Där har personalen uppenbarligen misskött sig. Det är fasansfullt att försöka föreställa sig hennes situation!
Men tyvärr är inte detta en engångshändelse. Skandalerna på dessa hem har varit många. Ett exempel är hemmet, där ledningen helt enkelt var kriminell och beordrade intagna att begå brott! Ett annat drevs av en figur, som inte ordnade med någon vård alls utan använde hemmet för att mjölka staten på pengar.
   Tillsynen av hemmen har Statens Institutionsstyrelse ansvaret för. Den myndigheten kom till efter det att riksdagen beslutat att nya myndigheter om möjligt skulle förläggas utanför Stockholm. Centralbyråkraten Sture Korpi skulle bli generaldirektör på den nya myndigheten och han fick också uppdraget att utreda lokaliseringen av den. Naturligtvis ville Korpi att hans nya arbetsplats skulle ligga i huvudstaden. Annars hade han fått lång väg till jobbet! Och inte ville han flytta från Stockholm. Visst åkte han runt i Sverige och prisade t.ex. Lund för att det där ”fanns kompetens”. Men sen for han hem till Stockholm och skrev att det nya verket måste ligga i huvudstaden för där finns det bra kommunikationer. Och det var nödvändigt för att myndigheten skulle kunna klara av inte minst tillsynen.
Tja, nu vet vi hur det gick med den!
Men Statens Institutionsstyrelse kommer att stanna kvar i Stockholm. Med ytterst få undantag ligger statens myndigheter där.

Inga kommentarer: