tisdag 22 januari 2013

Går Israel mot sin undergång?



När jag var ung, var vi många som beundrade Israel. Det var regionens enda demokrati, där rådde jämställdhet mellan könen (trodde vi). Alla hade ju värnplikt, kvinnor och slogs på lika villkor mot fienderna. Och Israel hade sina kibbutzer, där barnen uppfostrades kollektivt och där män och kvinnor hade samma rättigheter och skyldigheter. Många svenska ungdomar drömde om att få tillbringa en sommar på en kibbutz.
Och det lilla Israel, helt omringat av en fientlig arabvärld, hade trots sin litenhet lyckats besegra araberna efter sin självständighetsförklaring.  Araberna var ju inriktade på att utplåna Israel; det hade vi flera bevis på. Egypten hade till och med gått händelserna i förväg genom att ge ut frimärken, på vilka man såg ett brinnande Israel gå under. Men ingen tvekan om att Israel ville ha fred inom sina gränser (trodde vi). Dess förste legendariske president hade ju sagt: ”vi har tillräckligt med sand”.

   Men allt det vi beundrade, håller sedan länge på att försvinna. Efter sexdagarskriget 1967 var hela Västbanken ockuperad och i allt högre tempo tillåts bosättare slå sig ned på palestiniernas mark. Premiärminister Benjamin Netanyahu har deklarerat att inga bosättare ska drivas bort under hans tid, och det nya stjärnskottet i israelisk politik Naftali Bennett (naturligtvis en gammal elitsoldat) vill göra allt för att förhindra en tvåstatslösning. Det märkliga är att immigranter från USA och Europa (även Sverige!) ser det som självklart att de har rätt slå sig ned på palestinsk mark och köra bort de gamla ägarna. Gud har gett dem den rättigheten. Hela västbanken har Gud gett åt Israel!
Den jämställdhet mellan könen vi trodde fanns har ersatts av en diskriminering av kvinnor som påminner om huvudfiendens – islamisterna. Den utövas på bussar, där kvinnor endast får sitta längst bak och måste vara propert klädda för att inte framkalla lust hos mannen. Det är de ortodoxa judarna, som drivit igenom denna ordning på busslinjer till och från deras bosättningsområden. Numera talas det inte bara om ortodoxa utan även ultraortodoxa. Dessa gruppers andel av befolkningen stiger hela tiden, eftersom kvinnorna i familjerna förväntas föda många barn under sin fertila tid. Själv har jag svårt att tro att en kvinna kan må bra av kravet att helst föda ett barn om året.
De ortodoxa är också befriade från kravet på värnplikt. Men deras politiska krav (att lägga beslag på hela Västbanken) innebär ju att Israel måste hålla sig med många soldater och poliser.
Värnplikten slipper de med motiveringen att de ser som sin uppgift att aldrig kriga utan ägna livet åt att studera heliga skrifter. Men likafullt tillgriper de våld. En israelisk premiärminister mördades under en fredsmanifestation. ”Det var Gud som styrde mig”, sa den skyldige. En cyklist som inte vilade på sabbatsdagen körde på en tunn (men stark) tråd som satts upp på cykelstigen i höjd med hans hals. Den kvinna som inte respekterar förbudet att sitta i främre delen av bussen kan råka illa ut.  
Barnen sätter de ortodoxa i skolor, där undervisning i moderna vetenskaper delvis har ersatts av ytterligare religionsstudier. Israel är ännu världsledande när det gäller teknik och vetenskap men det blir omöjligt behålla den positionen, om allt färre skolelever fått den nödvändiga grundutbildningen.
Än värre: Om utvecklingen fortsätter, kommer snart den dag, då de ortodoxa grupperna utgör en majoritet av befolkningen. Då har det Israel vi beundrade upphört att existera!
   Men innan dess är risken stor att ett försvagat Israel utsätt för väpnade konflikter landet inte klarar av. För den palestinska befolkningen kommer inte att finna sig i att bosättarna lägger beslag på återstoden av deras mark . De kan räkna med att få ett kraftigt stöd av hela den arabiska världen. Israel har hittills alltid kunnat räkna med stöd från USA. Det är kanske inte helt självklart i framtiden  Dels är även USA försvagat och måste skära i militära utgifter. Men dessutom finns det i Amerika en viss trötthet på Israels krav och politik.
Så om inte Israel ändrar kurs, hotas landet av en katastrof. 

Inga kommentarer: