torsdag 3 januari 2013

Fel, om våldtäktsmördarna ej får advokat!



Snart blir det rättegång i Indien mot de män som är åtalade för det hemska våldtäktsmordet. Enligt uppgifter i kväll i tv har indiska advokater beslutat att vägra bistå de åtalade som advokat. De gör det i solidaritet med offret.
Ingen tvekan om att det är ett fasansfullt och vedervärdigt brott, som det handlar om. Men advokaternas reaktion är ändå märklig. I en demokrati skall alla åtalade ha rätt till en försvarsadvokat. Det är en del av de rättigheter, som ska garantera rättssäkerheten. Och alla åtalade skall betraktas som oskyldiga till dess att domstolens beslut kommer. Om de åtalade inte hade den rätten, skulle de komma i ett underläge gentemot åklagaren. Även Anders Behring Breivik fick en advokat.
   Det är ett fruktansvärt brott – som kan leda till dödsstraff. Det kan ju vara så att alla inte är lika skyldiga. Så kan det vara när det handlar om gruppbrott. Därför behöver varje åtalad en advokat.
  Om det råder rättssäkerhet i Indien är det domstolens sak att se till att samtliga får advokat. Om domstolen mot förmodan misslyckas med det, kan följden bli att rättegången skjuts upp.

Inga kommentarer: