lördag 12 januari 2013

Centern vill sälja ny produkt, struntar i glesbygden.

Antag att försäljningen av såpa minskaroch att tillverkaren tycker att det är olönsamt att fortsätta produktionen. I stället går företaget över till att producera champo och startar en stor reklamkampanj. Men fortfarande finns det kunder, som vill ha såpa och som känner sig övergivna.
   Måhända är det en jämförelse som haltar, men det finns likheter med det Centerpartiet har gjort. De traditionella centerväljarna har kommit från jordbruket, en näring som håller på att dö ut i Sverige. Centern har velat komma in i storstäderna, framför allt Stockholm och anser sig ha haft vissa framgångar. Därför blev det den s.k. Stureplanscentern, som satte sin prägel på den grupp som skulle lägga fram det s.k.idéprogrammet. Det fick en ultraradikal prägel, som kan ha fått traditionella centerpartister att sätta morgonkaffet i halsen: fri invandring, slopandet av arvsrätten (verkligen passande för bönder!), accepterande av månggifte. När det gäller sistnämnda förslag, så vet tydligen förslagställarna ingenting om polygami, som är facktermen för månggifte. Det handlar definitivt inte om att individen får göra precis som han/hon vill. Det finns benhårda regler för vad som är tillåtet eller otillåtet. Om centerpartisterna menar att ett äktenskap ska kunna bestå av flera män och kvinnor, borde det ha kallats fär gruppäktenskap, och det är i så fall en skapelse som inte har påträffats i en enda kultur på vår jord.
   Men det riktigt trista är att centern med dessa idéer visar sig beredd att överge landsbygden/glesbygden. Det är visserligen sant att jordbruksbefolkningen fortsatt att miska. Befolkningen i glesbygdskommunerna  minskar också, men risk finns alltid att fler kommuner kan få glesbygsproblem. Det är ett faktum att centerpartiet har försökt att ockå tillvaratas deras intressen, men nu är det tydligen viktigare att värva röster på Stureplan med omgivningar.
Sorgligt!     

Inga kommentarer: