tisdag 29 januari 2013

Vilken framtid! Resistenta bakterier och klimatförändringar.



På ett sjukhus i Sverige blev 10 nyfödda bäbisar smittade av en resistent bakterie. Ett av dem dog.
   Att vi i Sverige har resistenta bakterier på vårdcentraler och sjukhus är fasansfullt. Det är också ett bevis på hur allvarlig situationen är.
Hur har det blivit så?
  Huvudförklaringen är slarv och nonchalans. Att utfordra djur med penicillin för att få dem att växa bättre är ett oskick som praktiserats länge och som fortfarande pågår, inte minst i       USA. Det finns också läkemedelsfabriker, som släpper ut antibiotikarester i floder och sjöar.
Inte undra på att bakterierna blir resistenta!
    Och på många håll i vår värld går det att köpa penicillin receptfritt. Det gjorde en bekant till mig, boende i Bosnien, efter att ha fått en förkylningsinfektion. Jag varnade henne: ”Det hjälper ju inte om du har en virusinfektion”. Men hon köpte penicillin – och blev inte bättre.
Än värre att det är lika lätt köpa penicillin i stora delar av Asien, t.ex. i Kina med 1,3 miljarder människor.  
Inte undra på att bakterierna blir resistenta!
     TBC, som orsakas av tuberkelbakterien, var en vanlig sjukdom i Sverige för hundra år sedan. Vi har länge betraktat den som så gott som utrotad i vårt land. Men nu finns det resistenta tuberkelbakterier, och de har förmodligen även nått Sverige.
Om inte vetenskapen snart uppfinner nya antibiotika står vi inför en katastrof.
Den som tror att läkemedelsbolagen sporrats att forska fram det som ska ersätta penicillinet har fel. Där är tyvärr intresset svalt. Det är inte tillräckligt lönsamt!    

De som idag är unga riskerar även att få vara med om konsekvenserna av jordens uppvärmning. Ingen kan idag förneka att temperaturen stiger; få tvivlar på att det är ett resultat av oss människor, och att det också leder till fler våldsamma stormar och skyfall. De stora bovarna, när det gäller utsläpp av växthusgaser är USA och Kina, men ingen av dem är beredd att göra något åt det. De skyller snarare på varandra. Kina anser sig ha rätt att öka utsläppen, eftersom Europa och USA har gjort det ända fram till nu. Det är lika tokigt som om en bilförare, som möter en bil, som kör på fel sida av vägen, skulle fortsätta att köra rakt fram utan att väja och låta bilarna krocka och motivera det med att det är den mötande bilen som gjort fel.
I södra Australien har temperaturen närmat sig 50 grader. Denna kontinent drabbades av bränder på grund av torkan – men nu är det översvämningar. Kanske måste om några år delar av Australien evakueras på i varje fall människor.
   Sverige kommer knappast att drabbas lika hårt. Men vårt växt- och djurliv kommer att förändras. Och vi har redan fått in skadeinsekter som tidigare inte tålt vårt klimat. Och om
  havsnivån stiger, kan vissa kustområden hamna under vatten. 
    Klarar sig Malmö och Göteborg?  

Inga kommentarer: