torsdag 31 oktober 2013

Kan fotbollen rädda Bosnien?


När Vedad Ibisevic' i den avgörande matchen mot Litauen gjorde 1-0 för Bosnien utbröt ett jubel bland tillresta bosniska supportrar. Serber, kroater eller bosniaker var lika lyckliga och kunde krama varandra oberoende av etnicitet. 1-0 blev också slutresultatet och snart dansade och sjöng människor på gator och torg i Bosnien. Deras landslag hade tagit sig till VM i fotboll i Brasilien genom att vinna Grupp G.

   Det har sagts att fotbollslandslaget är den enda fungerande multietniska organisationen i Bosnien och inte utan anledning. För staten Bosnien fungerar inte alls, och det beror på de etniska motsättningarna.  Om viktiga beslut ska kunna fattas, måste det råda enighet mellan de tre grupperna. Motsättningarna har t.ex. gjort att Bosnien i cirka ett år saknade regering! I våras dog ett spädbarn, som behövde vård utomlands, på grund av att myndigheterna inte kunde ge henne ett id-kort eller pass. Det berodde på serbiska politiker, som krävt att en siffra skulle läggas till nyföddas personnummer. Den skulle visa om barnet förlösts i Republika Srpska eller i Federationen, den andra enheten, som är en allians mellan serber och kroater. De gick de senare inte med på.

Barnets död ledde till stora demonstrationer och krav på att personnummer-problemet snabbt måste lösas. Så har dock inte blivit fallet, och nyligen dog ännu ett barn av samma anledning.

Den etniska oenigheten leder också till att inga framsteg har gjorts i Bosniens väg mot medlemskap i EU. Nyligen krävde Bryssel att två frågor löses. Om så inte sker, kommer Bosnien att förlora ett EU-bidrag på 47 miljoner euro.

 Valentin Inzko, FN:s “höga representant” för Bosnien-Herzegovina, såg matchen och menar att fotbollslandslagen kan bli ett föredöme för landet. Lager har visat vad Bosnien kan åstadkomma, om alla, oberoende av etnicitet, strävar mot ett gemensamt mål.

Kan han ha rätt?

  

    

Inga kommentarer: