onsdag 11 december 2013

Avpixlade sverigedemokrater, men vem är ansvarig?


Ja, det kan inte vara roligt att bli avslöjad med fingrarna långt ned i syltburken!
Att tro sig skriva anonymt och då våga vräka ur sig ”förbjudna” ord och meningar.
Och sedan finna sig själv i Expressen med namn, bild, och citat av det som skrivits i Avpixlat.
   Visst får det följder. Sverigedemokrater kan sparkas ut ur sitt parti. Linus Bylund på SD:s presskansli sa att ”är man idiot, bonnläpp och rasist så kanske man tror att man hör hemma i vårt parti.” 
Det kan inte vara roligt att höra!
En lärare är avstängd från jobbet.
Och det kan bli fler otrevligheter.
   Många av de nu avslöjade har uttryckt sig på ett sätt som åklagare nog betraktar som ”hets mot folkgrupp”. Om de skrivit i en tidning, hade det ganska säkert blivit åtal. Men inte mot skribenterna utan mot tidningens ansvarige utgivare.
   Men nu gjorde de det inte i någon tidning utan på Avpixlat, som ska ”levererar obekväma sanningar och åsikter.” Axpixlat håller sig inte med en ansvarig utgivare av ”principiella skäl”. Skälet är att ”det skulle vara rättsosäkert bedriva kritisk rapportering och opinionsbildning och samtidigt ha en ansvarig utgivare”, eftersom även ”den som berättar sanningen kan bli åtalad”.
Det är allt ett försök att blanda bort korten! Lika fullt är det så att internetforum som Avpixlat måste ha någon som ansvarar för innehållet. Det handlar om skyldighet att t.ex. ”ta bort bilder på sexuella övergrepp mot barn och ”Hets mot folkgrupp”.
   Jag hörde en representant från Avpixlat säga att en viss gallring ägt rum av de texter som uttryckt missnöje eller nedsättande omdömen av icke-svenskar.
På de gallrade bidragen måste det osa svavel!
   Förmodligen blir det svårt att åtala Avpixlat för hets mot folkgrupp. Jag misstänker att det blir svårt att hitta den ansvarige…
Och eftersom de många, som trodde sig skriva anonymt, inte är ansvariga för innehållet i Avpixlat, lär också de slippa åtal.

     

Inga kommentarer: