torsdag 5 december 2013

Avrättning genom stening blir allt vanligare.

En arbetsgrupp inom justitiedepartementet i Afghanistan föreslår stening som straff för gift person, som haft sex utanför äktenskapet. Straffet ska verkställas inför publik.
Det påminner om hur det var, när talibanerna hade makten, och steningar ägde rum på Ghazi Stadium, som rymde 25000 åskådare.
Nu är det således tal om att införa detta straff i en kommande strafflag.
   Brad Adams, Human Right Watch, säger ”det är chockerande att 12 år efter talibanregeringens fall överväger regeringen att återinföra stening som straff”.
I den nu gällande strafflagen står det ingenting om stening, men det inträffar då och då utanför myndigheters kontroll. I förra veckan skulle ett ungt par stenas. Domen hade avkunnats av ett byråd, och ”brottet” var att de försökt rymma hemifrån.
De lyckades fly från avrättningen men blev tagna. Folk på platsen ville stena dem direkt. Så blev det inte, men dagen därpå sköts de till döds inför publik– på direkt order från flickans pappa.
Rohullah Qarizada, ordföranden i en albansk juristorganisation, försvarar stening som straff med argumentet att det ju krävs fyra vittnen, som sett äktenskapsbrottet. Om något vittne tvekar blir det ju ingen stening!
   Listan på länder, där stening kan förekomma är ganska lång. I Indonesia, Saudi Arabien, Sudan, och norra Nigeria kan det bli stening efter domstolsbeslut. I andra länder kan improviserade steningar äga rum. Till de länderna hör Afghanistan liksom Pakistan, Irak, Mali, and Somalia.
I Iran finns stening kvar i lagboken, men myndigheterna hävdar att inga äger rum som följt av ett gällande moratorium.  Men trots det kommer det då och då rapporter om att steningar har ägt rum – senast för omkring en månad sedan. Det handlade då om fyra kvinnor. Och det mäktiga Väktarrådet har sagt bestämt nej till ett försök att avlägsna stening ur lagboken.

Det är oroande att listan på länder som accepterar stening som straff tycks växa. Nyligen har sultanen i Brunei gett order om att ”amputation och döden genom stening” skall föras in i strafflagen nästa år, eftersom det oljerika och alltmer konservativa islamistiska kungadömet vill tillämpa Sharialagen.

Ganska ofta tycks kvinnor bli stenade. Tydligen kan de råka ut för att först bli våldtagna och därefter anklagas för äktenskapsbrott och sedan bli stenade.

Inga kommentarer: