fredag 13 december 2013

Får vi chockhöjda elpriser?


Visst var det chockerande, när medierna spred att ett beslut i Förvaltningsdomstolen kunde leda till att uppvärmningen av en normalvilla med el kunde bli 4000 kronor dyrare.
Det är nätavgifterna, som är ”boven i dramat”. Alltså det vi betalar för att elledningar i luft och mark ska fungera – och helst byggas ut. Där råder ett monopolförhållande. Det är ETT bolag som äger och sköter nätet. Men för att denne monopolist inte ska missbruka sin ställning och pressa oss elkonsumenter på för mycket pengar, går staten in via en myndighet, som heter elmarknadsinspektionen (EI). Dom som jobbar där ska se till att elnätsföretagen inte tar för mycket betalt.
Men när EI ville stoppa nätbolagens krav på prishöjningar upp till 50 procent, vände sig bolagen till Förvaltningsdomstolen och fick rätt!
Nätbolagen får alltså lov att göra elräkningarna betydligt dyrare.
Hur kunde de få rätt?
Den frågan undrar jag över. Jag vet att de tre giganterna på elmarknaden, Vattenfall, Fortum och Eon för några år sedan gjorde jättestora vinster. Vårt relativt låga nordiska elpris hade anpassat sig till det betydligt högre europeiska, så intäkterna steg kraftigt, vilket inte kostnaderna gjorde. Vattenfall och de andra hade råd att investera i förbättringar av näten, men gjorde alldeles för lite. I stället slösade Vattenfall pengar på att köpa tyska kärnkraftverk och kolkraftverk. Efter det misslyckade köpet av holländska Nuon levererar Vattenfall knappast någon vinst längre. Sorgligt!
För övrigt har ett annat svenskt infrastrukturföretag, det som förr hette Televerket men nu Telia burit sig lika illa åt. I stället för att lägga tillräckligt med pengar på att förbättra telekommunikationerna slösar Telia bort pengar i Kaukasus, inte minst på mutor
Det är lika sorgligt!
TILLÄGG:
Men det blir knappast några stora prisökningar de närmsta åren. För EI kommer att överklaga Förvaltningsdomstolens beslut. Och det kan bli fler överklagningar. 
Om elbolagen till sist vinner striden (och det är inte säkert), så drar de sig nog ändå för att klippa till med en stor prisökning. De vill ha rätten att göra det, men kommer nog att föredra att sprida ut ökningen på ett antal år.
   Men vi kan få en liten prisökning av ett helt annat skäl:En växande andel av den el som vi konsumerar kommer från vindkraftverken, som ju blir fler och fler. Men den elen har högre driftskostnader. (Så är det, även om vindkraftsentusiasterna förnekar det!) Det kommer att leda till ett något högre pris på all el, som går ut till hushållen.
   
.

   

Inga kommentarer: