lördag 14 december 2013

Gissa hur många barn som skjuts ihjäl varje dag i USA!




Rätt svar är mellan sju och åtta barn.
I dag, 14 december, är det ett år sedan massakern på skolan Sandy Hook i Newtown, där 20 barn och sex lärare sköts ihjäl inom 10 minuter. Det blev debatt om de amerikanska vapenlagarna och Obama försökte skärpa dem – men utan resultat.
Som vanligt!
Vad värre är: Det uppmärksammas inte alls att runt om i USA mister sju till åtta barn livet varje dag på grund av skjutvapnen. Det innebär ju att på tre dagar har fler barn dött än de tjugo i Sandy Hook.
SR:s utrikeskorrespondent Agneta Furvik rapporterade igår från Texas, där ”vapen är en fullständig självklar del av livet”. Hon besökte en skjutbana eller snarare en ”familjeskjutbana”, där barn och föräldrar övningssköt tillsammans. En del av barnen var under 10 år. Skjutandet var ett sätt för föräldrar och barn att umgås tillsammans.
   Med det betraktelsesättet är det naturligtvis svårt att få amerikanare att acceptera skärpning av vapenlagarna. Men det finns en annan förklaring: Vapenlobbyn i USA, som har gott om pengar och använder sitt inflytande i den amerikanska kongressen.
Följden har faktiskt blivit att vapenlagarna har blivit än mer tillåtande!  


Inga kommentarer: