lördag 21 december 2013

Finns glesbygdens fiende nummer 1 på Expressen?


Jag har flera gånger uttryckt min uppskattning av Tommy Hammarstrand, kolumnist på Expressens ledarsida. Han känner till glesbygdens problem och påtalar politikernas försummelser av glesbygden.
Men på expressens ledarsida finns också Malin Siwe, och hon kan göra anspråk på att vara glesbygdens fiende nummer ett.
Hon tycks mena att glesbygden oundvikligen går mot sin undergång. Storstäderna drar nämligen till sig glesbygdens invånare. Hon jämför med gravitationslagarna, och gravitationen kan vi inte göra något åt.
 Därför är det, enligt henne, rent löjeväckande med kommunpolitiker som tror sig kunna hejda utvecklingen. Öppet hånar hon deras ansträngningar.
Senaste exemplet är en ledarkrönika 17 december. Där skriver hon att glesbygdskommuner inte ska ”deppa” om befolkningen minskar från 15000 till 12000. För ”det spelar inte så stor ekonomisk roll, om det är 15000 invånare eller 12000.”
   Tänk om Malin Siwe bott i en sådan kommun och fått uppleva vilka följder som en kraftig befolkningsminskning får! Då hade hon fått vara med om att det sviktande kundunderlaget leder till att småföretagare måste ge upp. I centrum tvingas butiker att stänga. Det försämrade utbudet av service ökar benägenheten att flytta. Kommunen hamnar i en nedåtgående spiral, som det är svårt att ta sig ur. Och kommunpolitikerna nås ständigt av prognoser med samma budskap: Befolkningsminskningen kommer att fortsätta!
   Självklart kämpar de för att bryta trenden!
Men det har Malin Siwe ingen som helst förståelse för.
Men vad tycker hon ska göras, när till sist endast åldringar finns kvar i kommunen, och även dom som jobbat inom hemtjänsten försvunnit till storstäderna?
Förordar hon tvångsevakuering av gamlingarna?


Inga kommentarer: