lördag 7 december 2013

Stormen Sven

Det har blåst ordentligt, men när en av kvällstidningarna på sin lokala löpsedel (har dom en löpsedel för varje kommun?) lovade att läsarna att de i tidningen skulle kunna följa stormens framfart i VÄRMLAND "timma för timma", var rubriksättarna nog ute i ogjort väder. För inte blåste det mer än 24 meter per sekund i Värmland. Det krävs för att blåsten ska räknas som storm. Men Aftonbladet och Expressen har säkert fått extra läsare tack vare stormen Sven.
   I Sydsverige och på Västkusten har det däremot stormat ordentligt, vilket också har gjort att vattenståndet har stiget mer än en och en halv meter. Och i vindbyarna har det några gånger varit uppe i 33 meter per sekund (m/s). Då handlar det om orkan, något som är ovanligt i våra farvatten.
Men kommer oväder av det här slaget att bli vanligare?
Det var ju inte länge sedan vi hade Simone. Då blåste det 36 m/s i Halmstad, och på Hallands Väderö uppmättes 42 m/s i orkanbyarna. De Lärde är väl inte helt överens, men många av dem varnar för att vi får räkna med fler oväder av det slaget.
Viktigt är att vi kan lita på väderprognoserna för att vara väl förberedda, när ovädret drar in – men kan vi det? I Göteborg klagas det över att Simone i Göteborgstrakten inte alls blev så allvarlig som SMHI trott, medan Sven blev värre än budskapet i prognoserna. Efter Simone sa SMHI att det är svårt att beräkna vindhastigheten i just Göteborgsområdet.
   Men jag vet något som SMHI borde klarat av bättre i efterdyningarna till Sven.
Det skulle enligt SMHI bli fint väder söndagen den 8 december. Då skulle Sven ha avlägsnat sig från oss. Det skulle bli en kall vinterdag men med sol och nästan inga moln på himlen. Det passade mig perfekt, och jag planerade en biltur till Karlstad. Därför blev jag häpen i går kväll, när SMHI i stället menade att under söndagen nästa oväder skulle nå oss. Det blir tung blötsnö under söndagen, och det blir ingen biltur för mig.
Hur kunde det bli så fel?


Inga kommentarer: