söndag 15 december 2013

Skamligt SHL-pampar!



Inom hockeyn finns det snart inte mycket kvar av de värderingar som en gång i tiden den svenska idrottsrörelsen vilade på. Det betraktades som självklart att det var klubbarnas prestationer på fotbollsplanen eller på rinken, som avgjorde vilka lag som skulle flyttas upp eller ner. Det skulle vara möjligt för en klubb långt ner i seriesystemet att genom att kämpa, ha bra laganda och bra spelare kunna nå högre divisioner.
   Det är annorlunda nu. Det blir allt vanligare att klubbar flyttas ned på grund av dålig ekonomi.
   Men värst av allt: Nu har pampar inom SHL, det är hockeyns elitserie, lanserat ett förslag, som innebär att ”lönsamma” klubbar, som inte kvalificerat sig för SHL ska kunna få ”gratisplatser” dit. Det går ut över andra klubbars sportsliga prestationer. De förvägras att spela i SHL. Vidare ska klubbar som åker ur SHL kunna få en ”fallskärm”, förmodligen för att snabbare kunna komma tillbaka till ”finrummet”.
   Förslaget leder till att SHL förvandlas till en variant av NHL i Kanada/USA. SHL blir i praktiken stängd för lag som inte är tillräckligt lönsamma.
Vill vi verkligen ha det så?
En orsak till pamparnas förslag kan vara att de vill se till att Djurgården snabbast möjligt kommer tillbaka till SHL. Det är ju en förutsättning för att Stockholmsklubben ska få delta i den europeiska liga som förbereds. Stockholmslaget kan ju räkna med att spela i ett fullsatt Globen, något som stärker SHL:s ekonomi.
Men även Djurgårdens supporterklubb ställer sig helt avvisande till förslaget!
Förhoppningsvis inser pamparna att de har hela Idrotts-Sverige emot sig och placerar förslaget, där det hör hemma – i papperskorgen.  

  

Inga kommentarer: