torsdag 19 december 2013

Saab, Sydafrika och Brasilien.


 Att Brasilien valde Saab innebär att ett svenskt företag fått en order som är större än vad något svenskt företag någonsin fått.
  Allt under förutsättning att det inte sätts käppar i hjulet! Det är väl inte helt uteslutet att förlorarna (Frankrike och USA) kan börja agera bakom kulisserna…
   Vad innebär det för Saab, om det går vägen?
   Utan tvekan handlar det om ett stort genombrott. Det blir ordentligt uppmärksammat att Saab vunnit över två konkurrenter på högsta möjliga nivå! Därmed ökar sannolikheten att fler länder vill köpa Saab.
   Däremot behöver knappast Saab nyanställa i någon större utsträckning i Sverige.
Flygplanen, som ska ingå i Brasiliens flygvapen, kommer att i första hand att tillverkas där.  Vinsten för Saab handlar i första hand om att de kan slå ut kostnader för forskning, förbättringar och investeringar på fler sålda flygplan.
   När Saab rodde hem en order om försäljning av flygplan till Sydafrika, fanns det många kritiker. De hade rätt i mångt och mycket, framför allt i att det förekommit stora mutor, som hamnade i fickorna på sydafrikaner i hög position.
   Men det fanns också kritiker, som menade att det var fel att sälja stridsflygplan till ett fattigt land. De som resonerar på det sättet har bristfällig kontakt med verkligheten. Sydafrika vill vara och är en stormakt i Afrika. Det är helt otänkbart att Sydafrikas regering skulle avstå från att ha flygvapen. Det pågår krig inte långt från Sydafrikas gränser. Landet behöver sina Gripenplan. Om Saab inte fått sälja dem på grund av att fattigdomen är stor i Sydafrika, hade ordern gått till annat land. Vad hade Afrikas fattiga vunnit på det?
   Liknande resonemang förs nu om Brasiliens beställning, framför allt av miljöpartiet.
”Det blir de fattiga i Brasilien som får betala det kalaset”. 
Märkligt!
Om miljöpartiet lyckades stoppa Brasilienaffären skulle naturligtvis de utslagna konkurrenterna  kasta sig över Brasilien, som i högsta grad behöver nya flygplan. Landet är ett jättestort och ligger i en orolig kontinent. Flygplanen behövs framför allt för att bevaka de långa gränserna. Om inte Saab fått ordern, hade det blivit ett för Brasilien dyrare alternativ, som fått ta över. Hade det varit bra för de fattiga?
   Dessutom blir det nya jobb i Brasilien, eftersom det är meningen att planen skall tillverkas där. Inte helt och hållet – men det kommer att bli jobb. Dom går knappast till de fattigaste, men de nyanställda kommer att ha relativt höga löner, eftersom det är kvalificerade jobb. Dom kommer att kunna öka sin konsumtion – och det skapar nya inkomster för fler människor. Det blir en spridningseffekt, som till sist också de mest fattiga har nytta av!         


       

Inga kommentarer: