tisdag 10 december 2013

Vinter-OS i Sotji kan bli en katastrof och en tragedi!

”Putin’s Game” är namnet på en nyproducerad tv-dokumentär, som hade urpremiär 23 November på Amsterdams International Documentary Film Festival. 6 december visades den i Ryssland för första gången. Det är bara att hoppas att någon svensk tv-kanal köper in den! För det är mycket som den avslöjar. Därför gjorde ryska intressen allt för att stoppa den. De försökte köpa den men erbjöd även en stor penningsumma mot att den aldrig visades någonstans.
   Enligt Putin’s Game har förberedelserna av Vinter-OS orsakat omfattande korruption, brott mot mänskliga rättigheter och allvarliga skador på miljön i Sotji, som är mest känd som en rekreationsort.
När det gäller korruptionen, så antyder dokumentären att beslutet ge Sotji vinterspelen 2014 var ett resultat av – korruption. I varje fall nämner Karl Schranz ( f.d. österrikisk skidkung men då rådgivare till Putin i kampen om att få vinter-OS) att det spenderades ”ofantligt” stora summor i kampen mot konkurrenten Salzburg.
   I dokumentären intervjuas Valerij Morozov, chef över en stor byggnadsfirma. Ryska tjänstemän krävde provision, som kunde uppgå till 50 procent av byggnadskostnaderna. Alla firmor som sade nej till sådana krav utsattes för hot: ”Du kommer att dränkas i ditt eget blod”.
    Det blev så jobbigt att hans företag höll på att gå i konkurs. Då bestämde han sig för att vittna mot tjänstemän, som försökt pressa honom på pengar. Men då krävde ryska myndigheter att han skulle betala en investeringsskatt, något som han såg som ett försök att hämnas. Så han valde att fly från Ryssland, tillsammans med sin familj.
 Putin’s game belyser också de svåra miljöproblemen, som är en följd av det ohämmade byggandet i och runt omkring Sotji.
   Ett av de värsta problemen är de jättestora deponier,(soptippar), som ligger utspridda över hela området, trots Rysslands ”nollavfallslöfte” inför Internationella Olympiska Kommittén. Experter menar att Sotjis dricksvatten är hotat. Konstantin Tsybko, ordförande i en rysk miljöorganisation, säger att situationen är katastrofal. De som bor mindre än 2 kilometer från en deponi, befinner sig i en utsatt situation.
Många Sotjibor ger uttryck för sitt missnöje. De många byggnadsprojekten leder till en helvetisk trafik i den gamla kurorten. Dessutom stängs el och vatten av i bostäderna.
   Roman Rebenko tvingades lämna ifrån sig sitt hus, och fick aldrig den bostad han skulle få i ersättning. Nu bor han med sin familj som består av nio personer, varav flera är småbarn, i en liten bostad med toalett på gården, och där varmvatten saknas. ”OS är en katastrof för oss. Vi bodde i vårt eget hus. Jag bad aldrig regering eller myndigheter om någonting. Nu är mitt och familjens liv helt förstört”.
   Putin’s game ifrågasätter också det kloka i att lägga vintertävlingar i en ort med subtropiskt klimat, där det normalt är lite snö och sumpig mark.
   Inga tjänstemän från presidentadministrationen eller regeringen, ingen företrädare för det statliga bolag, som bygger de flesta arenorna i Sotji, ville bli intervjuade.
  Putin’s Game har också retat upp Internationella Olympiska Kommittén. Producenterna får inte sätta in ordet "Olympic” i dokumentärens namn. 
  Vinter-OS i Sotji blir det dyraste OS, som någonsin ägt rum. Investeringar för 50 miljarder dollar, och frågan är om det räcker. Frågan är väl också om arbetena blir färdiga i tid.
   Men det finns det som är ännu värre: Risken för attentat och självmordsbombningar.
    Från Sotji är det inte mycket mer än 20 mil till norra Kaukasus  och där är läget minst sagt labilt. Ryssland har skärpt lagstiftningen mot terrorister. Det innebär bland annat att anhöriga och vänner till misstänkta terrorister kan gripas och bestraffas. ”Det är som en återgång till vad som hände på Stalins tid”.
   Frågan är om det räcker, och frågan är, om Ryssland kan stänga igen Sotjiområdet, så att ingen våldsverkare slinker in. Ett dåligt omen är att en kvinnlig självmordsbombare från Nordkaukasus sprängde sig själv och sex andra passagerare till döds i en buss i Volgograd, som ligger ännu längre bort från Nordkaukasus. Cirka 30 passagerare skadades; några av dem mycket allvarligt.  
   Tyvärr är det så att när värdar för OS – eller VM i fotboll – ska väljas, så sker det inte alltid på sakliga eller sportsliga grunder.
Det är bara att hoppas att arrangörerna klarar av Vinter-OS 2014.
Någon PR-seger för Putin lär det dock inte bli...  



Inga kommentarer: