söndag 5 januari 2014

Accepterar stockholmarna politikernas expansionsplaner?



Jag har tidigare uppmärksammat Stockholmsregionens tillväxt (ett Skellefteå om året!), och vilka konsekvenser den kan få för övriga Sverige.
I planerna ingår också att bygga 140000 lägenheter fram till 2030. (alltså etthundrafyrtio tusen!) Så mycket att kanske hela Göteborgs befolkning kunde pressas in! Därtill kommer att lösa trafikproblemen, vilket kommer att kräva så mycket resurser att det blir föga över för övriga Sverige.
   Eftersom 60000 människor flyttar till regionen varje år, blir det naturligtvis en stor brist på bostäder, vilket får bostadspriser att stiga till nivåer, som är ovanliga för Sverige. Riksbankschefens oro över hushållens skuldsättning beror framför allt på situationen i Stockholm.
Stockholmspolitikerna har inga allvarliga invändningar mot den aktuella situationen och fortsätter i samma spår. Men stockholmarna har börjat dra åt sig öronen och frågar sig till exempel ”var ska alla dessa bostäder byggas?
   Tydligen har politikerna i första hand tänkt sig att bygga genom förtätning, alltså att fylla ut ”luckor” i områden där det finns bebyggelse. Det kan innebära att grönområden offras. Det kan också innebära att utsikten för dem som bor i villor eller lägenhet försämras.
Det finns också planer på att bygga hus, som blir betydligt högre än vad som är vanligt i Sverige. Kanske blev stockholmspolitikerna något irriterade över att Malmö smällt upp ett hus med bostäder, som är högre än det högsta i Stockholm. Det är viktigt att vara störst!
Även grannkommuner till Stockholm stad hyser betänkligheter mot expansionsplanerna och mumlar om att det ”är färdigbyggt hos oss”
   Det vore en välsignelse, om det gick att hejda Stockholms expansionsplaner, som i sista hand kommer att gå ut över övriga Sverige. Expressen har (naturligtvis) inga invändningar och kallar de boende som protesterar för ”Bostadsegoister” som låter som Sverigedemokrater (?).
Synpunkten att det är bättre att ”flytta arbetsplatser till Jämtland i stället för att tvinga alla flytta till Stockholm” avvisas som galenskap: ”Att stoppa byggplaner i Stockholm kan inte gynna landsbygden.”
  Men just Jämtland är en av de regioner som drabbats av att rationaliseringar av statliga myndigheter resulterat i flytt av jobb till Stockholm. Och det borde ha varit tvärtom!
   Jag upprepar vad jag tidigare framhållit: Ett bra sätt att rädda glesbygdsregioner vore att flytta ut statliga myndigheter från Stockholm. Och att alltid vid skapandet av nya försöka förlägga dem utanför Stockholmsregionen. Riksdagen har flera gånger fattat beslut om det tillvägagångssättet, men gång på gång har regeringen struntat i att rätta sig efter riksdagens beslut!
Det är hög tid att en ändring kommer till stånd, och det har även stockholmare insett.   

    

Inga kommentarer: