fredag 17 januari 2014

Utlokaliserade myndigheter flyttar tillbaka ledningen till Stockholm.

SVT Pejl har gjort en undersökning om förvaltningsmyndigheter, lokaliserade till den del av Sverige, som inte ligger i Stockholm. Det finns faktiskt de som tycker att även Sverige utanför huvudstaden bör ha förmånen att få härbärgera en myndighet. Det leder till ett antal nya jobb i kommuner, som kan ha haft en negativ befolkningsutveckling. Först består de nya jobben av dem som ska jobba på myndigheten. Men på sikt kan ytterligare jobb tillkomma. Det är nämligen fullt möjligt att företag och organisationer söker sig till en kommun, som fått en myndighet.
   Den frågan tog inte medarbetarna på SVT Pejl upp. Men de har gjort en intressant sammanställning om vad som händer i myndigheter, som hamnar utanför Stockholm.
   Först bör påpekas att chefen för en myndighet i allmänhet har titeln generaldirektör. Vid sin sida har han ett antal högre tjänstemän. Tillsammans utgör de myndighetens ledning.
   Det SVT Pejl kom fram till är mycket nedslående. Det visade sig vara svårt att få tag på generaldirektörer eller myndighetsledningar på de orter där myndigheten skulle ligga. Av generaldirektörerna i de 40 största förvaltningsmyndigheterna utanför Stockholm bodde hela 26 stycken på annat håll (i allmänhet i Stockholm). Och värst av allt: 25 myndigheter hade kontor eller ledningsfunktioner i Stockholm.
   I Norrköping rasar kommunpolitikerna mot att Kriminalvården, som har sitt huvudkontor i staden, öppnade ett ledningskontor i Stockholm 2012. Flytten berodde på att cheferna, som bor i Stockholm, skulle slippa pendla. ”Det handlar om att staten ska finnas representerad i hela landet och då måste också ledningen finnas på plats”, säger Lars Stjernqvist, f.d. partisekreterare i socialdemokraterna. ”Om högste chefen och ledningen för myndigheten inte bara bor utan ”också verkar någon annanstans, riskerar hela syftet med utlokaliseringen gå förlorad.”
   Men de chefer som bitit sig fast i Stockholm, är i allmänhet av en annan uppfattning. Att bo och verka i Stockholm är en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb”. Det säger Folke Bernadotteakademiens generaldirektör Sven-Eric Söder. Bara 27 av myndighetens 90 anställda bor i Kramfors, där myndigheten skulle ligga. Generaldirektören och stora delar av ledningen sitter i Stockholm.
2009 fick Västerås Myndigheten för Yrkeshögskolan, där tre av sju i ledningen bor i Stockholm. Bara en är skriven i Västmanland. Generaldirektören bor i Solna.
   Nu höjs även röster i riksdagen mot myndighetsledningarnas agerande. Miljöpartiets talesperson i regionfrågor, Peter Eriksson, tycker att utlokaliseringspolitiken har havererat. ”Meningen med att inte alla myndigheter ska ligga i Stockholm är att vi ska ha fungerande orter och regioner i hela landet.” Han vill att det redan vid rekryteringen ställs tuffare krav på dem som ska leda en myndighet.  ”Har vi politiker bestämt att myndigheten ska finnas på någon annan plats än Stockholm, måste man göra klart för ledningen att den också ska finnas där. Regeringen måste vara tydligare när man rekryterar ledande befattningshavare, om att man ska bo och verka på den ort där myndigheten finns.”
Men att tvinga ledande befattningshavare att flytta går inte, hävdar civilminister Stefan Attefall, med ansvar för myndighetsfrågor. ”Då blir det risk för att det inte skulle gå att rekrytera de mest lämpliga.”
 Men ett erbjudande om att få bli generaldirektör torde kunna locka fram kompetenta sökande, även om det innebär att inte kunna bo i Stockholm!
   Och det är meningslöst att försöka få liv i stagnerande regioner genom att där öppna myndigheter, om myndighetsledningen flyttar tillbaka till Stockholm.

Tillbakaflyttandet är sabotage av syftet med utlokaliseringarna.


PS Jag fick info om SVT Pejls undersökning på text-tv. ”Hur mycket kommer medierna att uppmärksamma det här?” undrade jag. Jag tittade, lyssnade och måste säga: I stort sett inte alls! Det var inslag om det i SVT:s regionala kanaler; i övrigt har jag inte hittat någonting.
Det är anmärkningsvärt men inte oväntat. Stockholmsmedierna tycks vara övertygade om att allt ”fungerar bäst”, om Stockholm har hand om det. Kritik av koncentrationen av det mesta till Stockholm uppskattas inte.  

Inga kommentarer: