måndag 13 januari 2014

Har USA glömt klimatfrågan och uppvärmningen?

Det pågår en jättelik bilmässa i Detroit, bilismens huvudstad, även om den amerikanska bilindustrin har genomgått en kris.
   Men nu har situationen förbättrats, och optimismen återvänt. Och bilköparna i USA har börjat återvända till sina gamla vanor. De efterfrågar bensinslukande bilar med många hästkrafter. Det har tydligen Sveriges radios P1 svårt att förstå. ”Har USA glömt bort klimatfrågan och uppvärmningen?” frågade en reporter idag.
   Bästa svaret på den frågan är nog att USA aldrig har trott helt och hållet på klimatförändringar. Det har ju varit svinkallt i Nordamerika. Temperaturer omkring minus 30 grader på många håll, där det normalt nätt och jämt är frost under vintern. Det har gjort att tv-kanaler har drivit med tron på ett varmare klimat. Det skulle knappast Sveriges Television våga göra!
   Mycket i USA är annorlunda. Där har påtryckningsgrupper en mycket stark ställning. Kolkraftverk och oljeindustrin tillhör påtryckarna och påverkar allmänna opinionen och politiker. De senare kan skrämmas, om det finns industrier i deras valkrets som behöver billig energi.
   Bensinpriset i USA är betydligt lägre än här. Presidenterna är försiktiga med att lägga skatt på bensinen, eftersom väljarna reagerar. Det måste finnas billig bensin till den stora bilen!
 Och nu faller faktiskt bensinpriset i USA. Det beror på att produktion av amerikansk råolja ökar. Tekniken har utvecklats; det går i USA att i stor skala göra råolja på andra sätt än att borra i marken.
   De som motsätter sig försök att begränsa användandet av kol och olja hämtar argument från religionen; någonting som ter sig obegripligt i ett europeiskt perspektiv. Sålunda förklarade en ledamot av amerikanska kongressen:
”Klimatet har vi fått av Gud. Det ska vi människor inte lägga oss i.”
   Det sägs att Obama ändå ska komma med några förslag som går ut på att minska utsläppen av växthusgaser.
Han får det inte lätt…        


Inga kommentarer: