lördag 11 januari 2014

OS närmar sig, men risken för attentat består!

Om mindre än en månad börjar de olympiska vinterspelen. Sotji kommer snart att likna en belägrad fästning. Det kommer att krylla av militärer och poliser. På himlen spanar helikoptrar och drönare. Staden kommer att vara indelad i säkerhetszoner. Ju närmre centrum, desto svårare att få passera.
   Tyvärr har risken för attentat ändå inte minskat. Jag har tidigare (10 december) nämnt att den kvinnliga självmordsbombare som i Volgograd utlöste sin bomb i en buss (sju passagerare dog, cirka 30 skadades) förmodligen gjorde det på uppdrag av en guerillagrupp i norra Kaukasus. Det var en varning om att något kan hända i Sotji under OS.
   Därefter slog under de sista dagarna av december ytterligare två självmordsbombare till i samma stad. Nu dödades betydligt fler, men budskapet var detsamma. Dessutom var det en demonstration om att Putinregimen inte klarar av att säkra den historiska ryska staden Volgograd. Får inte dessa dåd till följd att Putin måste skärpa bevakningen av Volgograd, vilket i viss mån går ut över Sotji?
   Det finns många etniska grupper i Kaukasien. Inställningen till ryssar och Ryssland kan variera, men en vanlig uppfattning bland kaukasier är att Ryssland genom krig har tvingat dem till underkastelse. Minnet av dessa händelser är fortfarande levande. ”Skidtävlingarna under OS kommer att äga rum på våra förfäders ben.”
   Stalin deporterade oppositionella. Putin har återupptagit den politiken. Men han har råkat ut för ett mycket svårlöst problem: Oppositionen bland kaukasier har ändrat karaktär. Framför allt har de varit nationalister och strävat efter självständighet. De stämningarna finns visserligen kvar, något som missnöjet med skidtävlingar på förfäders ben vittnar om.
  Men under senare år har Kaukasien dragits in i en global islamisering och radikalisering. En följd blir att självmordsbombare dyker upp. De tre attentaten i Volgograd vittnar om att det inte är svårt att hitta villiga kandidater – även bland kvinnor.
Guerillaledaren Umarov deklarerade för mer än ett halvår sedan att han skulle använda sig av alla tillvägagångssätt ”som Allah tillåter oss” för att stoppa spelen. Säkerhetspådraget i Sotji är visserligen enorm – men om Umarov i stället mitt under tävlingarna i Sotji ockuperar en skola i Ryssland med 500 elever och hotar med att avrätta samtliga, om inte Putin blåser av spelen? Vad händer då?
   Nu är det kanske omöjligt att ta sig genom alla säkerhetszoner  i Sotji, men det var det inte, när Umarov gjorde sin deklaration. Någonstans i Sotji kan det finnas en terroristcell, som när OS inleds, väntar på en signal att plocka fram det de gömt så omsorgsfullt. Det kan vara en bomb, som ska explodera. Men den kan också innehålla nervgasen Sarin Det finns nämligen uppgifter om att en grupp i Syrien, med anknytning till Al-Qaida, har lärt sig framställa Sarin. (”Se mitt blogginlägg 13 december).
Jag hoppas att mina onda aningar inte besannas!


Inga kommentarer: