fredag 10 januari 2014

Journalister, åk inte till Syrien!

De svenska journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed kom tillbaka till ’Sverige med livet i behåll. Helt fantastiskt och mycket glädjande att det gick så bra! Men vad de varit med om är fasansfullt, och det krävs säkert både en stark kropp och ett starkt psyke för att upplevelserna inte ska ge men för livet. Tydligen har de också haft nytta av den utbildning de fick, innan de gav sig ut på sin farliga resa.
    Det är bara att hoppas att inte fler svenska journalister lockas att ge sig iväg till Syrien. Riskerna är alltför stora! Utländska journalister är ett begärligt mål för de grupper som för krig i Syrien. Om de kidnappas, blir det möjligt att kräva en förmodligen ganska stor summa pengar för att släppa dem, varigenom kidnapparna – eller deras organisationer – kan förbättra sin ekonomi och köpa mera vapen för det fortsatta kriget.
  Kidnapparna kan också tillhöra en rent kriminell grupp, som helt enkelt är ute efter att berika sig genom att plundra, stjäla och kidnappa.
   Besök av utländska journalister i Syrien försvaras med att de kan rapportera om vad som händer i Syrien. De skulle ha större möjlighet att göra det än inhemska journalister, som utsätts för mer förtryck och förföljelse. Stämmer verkligen det resonemanget? De inhemska har ju mer lokalkännedom och borde ha lättare för att gömma sig när situationen blir hotfull. Lokala journalister kan språket, hittar i geografin och har större personkännedom.  Och de kan knappast vara lika begärliga mål för kidnapparna, eftersom det inte går att ta ut lika höga lösensummor för syrier.
   Det är just kidnappningarna och deras konsekvenser, som är huvudskälet till att utländska journalister bör avstå från Syrienresor. Att kidnappa har blivit en mycket lönsam verksamhet i både Nordafrika och Mellanöstern. Kriminella syndikat tjänade förmögenheter på att kidnappa båtar och deras besättningar utanför Somalias kust. I Mellanöstern har det i flera länder funnits en tradition att kidnappa västerlänningar, även om omfattningen har varit mera begränsad. Men med Syriens sönderfall har den verksamheten utvidgats. Eftersom inkomsterna framför allt går till inköp av mera vapen förvärras kriget, inte minst för att guerillagrupper bekämpar varandra.
Och varför ska kriminella gäng, som misshandlat och förnedrat kidnappade journalister, bli förmögna genom sina illgärningar?
Inga fler journalistresor till Syrien!


Inga kommentarer: