söndag 19 januari 2014

Är det farligt att åka till Thailand?



Ett blodigt inbördeskrig kan bryta ut när som helst i Thailand, som ju i Sverige av många betraktas som semesterparadis nummer ett. Konflikten handlar inte om motsättningar mellan etniska grupper. De har ju orsakat många krig i vår tid, i vilka miljoner människor mist livet.
   I Thailand handlar det snarare om en konflikt mellan klasser. En sådan kan också leda till blodigt krig. Ofta är flertalet dödade helt enkelt civilpersoner, som mördats. De oförsonliga motsättningarna växer till klasshat, vilket drabbar icke-stridande, framför allt kvinnor och barn.
   I Thailand finns en gammal överklass, lierad med kungamakten. I framför allt huvudstaden Bangkok finns också en välmående medelklass, som kunnat höja sin levnadsstandard kraftigt genom Thailands snabbväxande ”tigerekonomi”. Det sägs att medelklassen i Bangkok lever på ungefär samma nivå som svensk medelklass.
   Men i framför allt norra och nordöstra Thailand finns också fattiga människor. De flesta är bönder, som haft svårt att klara sig. Många har blivit betjänande underklass till medelklassen i städerna.
Den stora förändringen kom 2001, då Thaksin Shinawatra vann parlamentsvalet genom att satsa på den fattiga befolkningen i norr. Han lovade förbättringar för dem – och höll sina löften . De fick bland annat billig sjukvård och förbättrad infrastruktur. Det uppfattades i Bangkok som att den politiska makten flyttat till landsbygden i norr. Det väckte ilska, och 2005 föddes en proteströrelse de så kallade gulskjortorna, vars mål var att störta Thaksin.
   Det lyckades 2006 genom en militärkupp. Thaksin är sedan dess i landsflykt.
Kuppen och gulskjortorna ledde till en motrörelse, rödskjortorna, som krävde att Thaksin skulle återinsättas. Det lyckades inte, men efter en övertygande valseger blev Thaksins syster Yingluck Shinawatra 2011 Thailands premiärminister. Hon har fortsatt att gynna bönderna i norr, vilket lett till nya protester i Bangkok.
   Än en gång vill de gula avsätta den demokratiskt tillsatta regeringen. Den skall ersättas av ett råd, bestående av ”hederliga medborgare”. Men det saknas tydliga uppgifter om hur rådet skall utses och vem som skall avgöra om ledamöterna är hederliga. De gulas parti uppträder under namnet ”Demokratiska alliansen”, fastän den vill avsätta en demokratiskt vald regering och ersätta den med ett icke demokratiskt tillsatt råd.
Nu har även rödskjortorna mobiliserat sina anhängare. Kanske håller konflikten på att gå in i en ny och mera allvarlig fas. Protesterna och kravallerna har ju inte givet något resultat. Då finns risk att både de gula och de röda utvidgar våldet. Eldgivning har förekommit; människor har dött eller skadats allvarligt.
Hur påverkar detta Thailandresenärer? De avbokar resor till Bangkok och satsat i stället på turistorterna i söder. Flygen till Phuket är fullpackade!
  
Men det kan bli värre. Militärkuppen var ett resultat av att gulskjortornas ockupation av Bangkoks två internationella flygplatser. Det kallade en gulskjortsledare en innovativ form av folkliga protester”. Det blev ett hårt slag mot Thailands turismintäkter.
   Varför skulle inte de gula kunna göra något liknande nu? Och varför inte mot turismen i söder?
 Och våldet, som redan brutit ut, kan eskalera!


Inga kommentarer: