måndag 14 oktober 2013

Acceptabelt släppa mördare om vittnen ej vågar vittna?


För en tid sedan läste jag om ett rättsfall, som riskerar att aldrig bli löst. Det handlade om en man, åtalad och häktad för misstankar om att ha begått mord eller dråp. Men när det skulle bli rättegång, tog vittnen tillbaka de vittnesmål de lämnat under förundersökningen, eller också dök de helt enkelt inte upp i rättssalen. Så den åtalade mannen släpptes fri.

   Värst av allt är att det som hände inte är något unikt. Tvärt om! Det är allt vanligare att vittnen inte vågar vittna. De är utsatt för påtryckningar att tiga om vad de vet. Eller att ändra på sitt vittnesmål.

   Det problemet är just nu aktuellt i Göteborg. Polisen är övertygad om det där finns människor med värdefulla kunskaper om dödsskjutningarna och gangsterkriget Trots vädjanden i tidningar, radio och tv vågar ingen träda fram, så polisen letar fortfarande i blindo .   

Vad värre är: Den kriminella världen nöjer sig inte med att utöva påtryckningar mot vittnen. Hot har även riktats mot domare och åklagare. Därmed utgör förövarna ett hot mot vårt rättsväsen och därmed vår demokrati. Kanske minns någon läsare att en bomb, placerad utanför en kvinnlig åklagares dörr, briserade. Hon klarade sig från kroppsliga skador – men det svenska rättsväsendet fick ett sår! I en demokrati måste det finnas ett fungerande rättsväsen, och det gör det inte, om åklagare utsätts för attentat – eller om vittnen inte vågar vittna!

   Det är lätt att peka på problemen, men svårare att säga vad som bör göras. Dock inte helt omöjlig – i varje fall när det gäller att få vittnen att vittna. I flera länder, t.ex. hos våra nordiska grannländer, tillåts vittnen att framträda anonymt. Det innebär att den åtalade inte får reda på vem vittnet är, men att alla uppgifter har lämnats till och godkänts av domstolen. Detta gör det lättare för vittnen att våga vittna, och det kan bli en vinst för vårt rättsväsen.

Men det tyckte inte Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg i en debatt i P1 Morgon 14/10. Det vore att ”kasta överbord grundläggande rättsstatliga principer”.  Hon tillade att hon föredrog att en brottsling, åtalad för mord, släpps fri på grund av att vittnen inte vågat vittna.

Håller du med?

      

Inga kommentarer: