fredag 18 oktober 2013

Vad hände när gravt handikappade Nis utvisades?


När gravt handikappade Nis Beqiri avvisades och anlände till Kosovo med sin mamma(Besa) och syskon, gick det inte riktigt som Migrationsverket hade tänkt sig. Familjen hade efter cirka 4 år i Sverige fått slutgiltigt nej på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Nis har en allvarlig CP-skada och var vid ankomsten till Sverige kraftigt undernärd, och hans spasmer gjorde att han hade svårt att äta själv. Han fick då en sond inopererad i magen, som gjorde att han kunde få den näring han behövde.

Han är även rullstolsbunden, men hans allmäntillstånd förbättrades markant under tiden i Sverige. Genom svensk sjukvård har han fått den näringslösning han behöver, och eftersom mamma Besa tvivlar på att det går att få tag på den i Kosovo, har han med sig näringslösning, som ska klara honom i cirka 2 månader.

   Men enligt Migrationsverket kan han i Kosovo få den vård han behöver, inklusive den nödvändiga näringslösningen. Det var det huvudsakliga skälet till att familjen blev avvisad.

    Därför måste det ha varit pinsamt för Migrationsverket att personal på flygplatsen i Prishtina (Kosovos huvudstad) först vägrade släppa in Nis i Kosovo – med motiveringen att Kosovo inte kunde ge honom den vård han behövde.

Uppgifterna om vad som hände går något isär, men klart är att familjen först fick vänta cirka 4 timmar på flygplatsen och sedan tillbringa natten i ett rum i närheten. Familjens problem uppmärksammades även av media i Kosovo, och tydligen var det läkare, som först vägrade skriva på ett dokument, vilket hade gett klartecken för familjen att komma in i Kosovo. En sådan källa uppger att en läkare hotades med att få sin läkarlegitimation indragen, om han inte skrev på. Det pågick också en ”maktkamp” mellan Kosovos hälsoministerium, som inte ville ta emot Nis på grund av hans vårdbehov, och inrikesministeriet, som” hänvisade till en överenskommelse med EU”. Sistnämnda uppgift kommer från Elsa Wegerif, pensionerad diakon i Filipstad. Hon har flera gånger haft kontakt med Besa efter avvisningen.

Dragkampen vanns tydligen av inrikesministeriet.

   Men vad kan ligga bakom inrikesministeriets ”överenskommelse med EU”? Det är svårt att tänka sig annat än att det var en svensk myndighet, som var inblandad och tryckte på!

Var det Migrationsverket, som tyckte att det vore pinsamt, om familjen skickades tillbaka till Sverige?     

 

Inga kommentarer: