onsdag 2 oktober 2013

USA:s kongress kan kasta in världen i en djup ekonomisk kris.


Nu har massor av statsanställda amerikanare tvingats lämna sina jobb. Någon lön får de inte. Socialbidrag kan inte betalas ut. Det blir omöjligt att få visum för utlänningar, som vill åka till USA.
   Om konsumenterna i USA blir osäkra, kan de dra ned på sin konsumtion, och då får företag börja säga upp anställda. Förtroendet för USA och dollarn kan falla, så att världsekonomin står inför en ny kris.

   Boven i dramat är den amerikanska kongressen, som inte kan komma överens. Eller rättare  sagt: vissa ledamöter beter sig på ett sätt, som knappast har en motsvarighet i europeiska parlament.

   Värst av alla är de som tillhör den s.k. ”Tea party”-rörelsen, som tycks leva i föreställningen att USA bör styras på samma sätt som under 1700-talet. Statsmakten är egentligen något onödigt. Varje individ ska sköta sig själv. Obamas sjukförsäkring, Obamacare, är ett otyg, ett försök att införa socialism i USA. Den ska avskaffas, trots att den nätt och jämt har införts.
   Därför har de i representanthuset (kongressens ena kammare) som villkor för en uppgörelse med senaten (kongressens andra kammare) krävt att Obamacare ska skjutas upp ett år.

   Så det blev inte någon uppgörelse – och därför måste staten be sina anställda gå hem. Staten har inte pengar till deras löner.

Bland Teaparty-folket finns också ett hat till president Obama. Många tror på fullt allvar att han är en muslim, som inte är född i USA. Det gäller att motarbeta alla hans förslag! De har tvingat ledamöter i representanthuset att skriftligen intyga att de inte kommer att höja det så kallade lånetaket. Statsmakten USA behöver låna pengar, eftersom utgifterna är större än inkomsterna – och det är naturligtvis inte bra. Men än värre är att ledamöter ger efter för sådana opinioner ute i valkretsarna och inte använder sitt eget omdöme. Att göra så blev redan år 1809 förbjudet för svenska riksdagsledamöter!

 Om inte lånetaket höjs, utbryter om några veckor ett än värre kaos i USA!

Vi riskerar att dras med.

     

Inga kommentarer: