tisdag 22 oktober 2013

Lita inte på psykiatriker eller psykoanalytiker!


 

Inför rättegången mot Anders Behring Breivik gjordes flera utredningar med psykiatrisk expertis om hans mentala tillstånd. Det gällde att fastställa, om han kunde betraktas som mentalt frisk eller sjuk. Den som lider av en allvarlig psykisk sjukdom, är ju inte ansvarig för sina handlingar. Då kan han inte dömas till fängelse. Det kan han däremot – om han är frisk och inte lider av en sådan psykisk åkomma.

   Utredningarna kom till olika resultat Den psykiatriska expertisen kunde inte enas om Breiviks mentala tillstånd och käbblade med varandra. Breivik själv var aktiv under den processen och såg det som en förolämpning att han skulle kunna betraktas som sjuk i huvudet. Domstolen valde till sist att betrakta honom som tillräknelig – till glädje för honom. Han fick lagens strängaste straff.

Att psykiatriker drar olika slutsatser om människors mentala tillstånd är snarare regel än undantag, och i just dessa dagar upprepas den karusellen, när det gäller mannen, som blev känd som Thomas Quick, men som nu återtagit sitt ursprungliga namn, Sture Bergvall. Säters överläkare Vladislav Ruchkin menar att Bergvall inte bör släppas ut än och betraktar honom fortfarande som ”psykopat” med ”parasiterande livsstil” och ”patologiskt lögnaktig”.

Det kan han hävda utan att ha tagit prover eller fört in en kamera i hjärnan på patienten. Men hur kan Bergvall ha en ”parasiterande livsstil”, när han suttit inlåst på Säter i massor av år?

 Lika märkligt är det inflytande som en psykoanalytiker, Margit Norell, haft på Säter. Hon trodde på den så kallade objektrelationsteorin. Svåra minnen kan trängas bort men framkallas igen av psykoanalytisk expertis, framför allt av henne själv. För Säters ”psykdoktorer” blev hon en profet, som de blint trodde på. Märkligast av allt: Hon var handledare för dem, men samtidigt gick de i terapi hos henne! Även jurister som polisens förhörsledare, åklagare Christer van der Kwast och försvarsadvokaten Claes Borgström tycks ha blivit mer eller mindre förhäxade av henne.
Hur förklara det?

 Låt oss lämna ”psykdoktorerna” och gå till läkare, som sysslar med kroppen. Där är det lättare att komma överens, om en människa lider av en sjukdom eller är att betrakta som frisk. Visserligen så görs misstag på grund av stress, jäkt eller ibland slarv. Men om en patient insjuknat i en smittosam sjukdom, så går det att med prover kolla om kroppen angripits av farliga virus eller bakterier. Det går också att konstatera, om patienter har cancer eller inte har det. Ibland kan det tyckas ta onödigt lång tid, men det går. Bedömningar av psykdoktorer är däremot subjektiva och ifrågasätts ofta av kolleger i branschen. De tycks befinna sig på den nivån ”kroppsdoktorerna” befann sig på för 200 år sedan. Då kunde sjukdomar förklaras med himlakropparnas ställning på himlen eller obalanser i kroppsvätskorna.

Så lita inte på ”psykdoktorer”!

 

Inga kommentarer: