onsdag 16 oktober 2013

Lägg inte ned Marinens musikkår!


   Det svenska försvaret håller sig med tre musikkårer (militärorkestrar). Två av dem finns i Stockholm, nämligen Arméns musikkår och Livgardets dragonmusikkår. Den tredje, Marinens musikkår, har sedan 1600-talet varit stationerad i Karlskrona.
   Försvaret ska ju åter spara och har kommit fram till att en musikkår måste läggas ned.

Det tycks gå ut över Marinens musikkår och dess cirka 30 heltidsanställda musiker. Kåren har anor sedan 1680-talet. Nu verkar den främst vid förbandsspelningar och konsertverksamhet i södra halvan av landet, men spelar även vid högvaktsavlösningar, statsbesök och audienser. Marinens musikkår tillhör eliten av blåsorkestrar världen över, och har rönt stor uppmärksamhet, både i Sverige och utomlands. Orkestern har på sina turnéer framträtt i bl.a. Tyskland, Frankrike, Litauen, Finland, England, Norge, Ryssland, Kanada, Bosnien och Kosovo.

    Nedläggning skulle innebära ett svårt slag för södra Sverige. Om i stället en av Stockholms två musikkårer försvinner, så finns det fortfarande en kvar i kungliga huvudstaden. Blekinge berövas en musikelit, som i framtiden kan betyda en hel del för stadens och länets möjligheter attrahera företag och arbetskraft. En nedläggning blir ännu ett exempel på koncentration av verksamheter till Stockholm. Besparingskrav på statlig verksamhet tycks allt oftare innebära just koncentration till Stockholm. Det är olyckligt, eftersom staten i stället borde försöka bromsa huvudstadens expansion. Stockholm blir attraktivt för både företag, organisationer och arbetskraft just genom att där finns så mycket som lockar. Stockholmsregionens befolkning ökar med mer än 30000 människor varje år. Det motsvarar tre svenska småstäder!
 Märkligt är också att efter en omorganisering så administreras marinkåren av Livgardet. Kan det inte vara så att Livgardet drar sig för att lägga ned Livgardets dragonmusikkår?

Karlskrona fick beskedet om den hotande nedläggningen genom att Livgardet skickade ut en lista på planerade uppsägningar. Där fanns samtliga 30 musiker i Marinens musikkår med. Facket i Karlskrona hade inte underrättats. Ett brott mot lagen om anställningsskydd!

Förslaget om nedläggning har föregåtts av flera försök att dra ner på verksamheten i Karlskrona. Ett från 2008 gick ut på att kåren skulle flytta till Stockholm. Enligt artikel i BLT den 18 februari 2009 fanns ett förslag om att reducera antalet tjänster vid Marinens musikkår för att istället förstärka Arméns musikkår i Stockholm. Dessutom planerades flytt av notbibliotek och producent från Karlskrona till Stockholm.   

Nu menar Håkan Hedlund, förbandschef på Livgardet, att det blir fördyringar, om i stället en av kårerna i Stockholm läggs ned. Det skulle nämligen leda till ökade resekostnader för Marinkåren i Karlskrona. Just rese- eller transportkostnader brukar beslutsfattare använda sig av, när de föreslår koncentration till Stockholm.

Hedlunds reseräkning kan säkert ifrågasättas. Men värre är oförmågan att ta till sig alla andra negativa konsekvenser av koncentrationspolitiken!  

.

Inga kommentarer: