fredag 11 oktober 2013

Stoppa angreppen på drottning Silvia!


Även en republikan som jag måste reagera mot hur mediavärlden behandlar drottning Silvia. Det är en process som det aldrig tycks bli något slut på.
   Det började – för flera år sedan – med anklagelser mot hennes pappa; han skulle ha haft ett nazistiskt förflutet.  
   Menade anklagarna verkligen att drottning Silvia skulle ställas till svars för vad hennes pappa haft för sig, långt innan hon var född?

Dessutom blev många tyskar under 1930-talet mer eller mindre ofrivilligt medlemmar i nazistiska organisationer. En f.d. påve var medlem av Hitlerjugend. Och många vuxna såg sig nödsakade att bli partimedlemmar. Att vägra kunde få obehagliga följder!

    Silvia hade kunnat avstå från att reagera, när drevet mot henne drog igång. Men tydligen har hon känt ett behov av att rentvå sin pappa, och det har bara gjort situationen värre.

Hon startade en utredning  om anklagelserna mot pappan. Den springande punkten är en affärsuppgörelse mellan honom och en judisk affärsman, Efim Wechsler. Den innebar att hennes pappa övertog en fabrik, ägd av Wechsler. Men vad och hur mycket fick den senare? Och underlättade uppgörelsen hans möjligheter att fly till Brasilien?

   I en ny bok, Drottningens hemlighet, utgiven av Ordfront (ett förlag med tvivelaktigt rykte) kritiserar Johan Åsard drottningens version av uppgörelsen. Det var han som i tv 4 inledde angreppen mot drottning Silvias pappa.     

Det är bara att hoppas att Silvia och hovet inte anser det mödan värt att starta en ny omgång. Det behöver hon inte.

Men hon har även utsatts för ett fult personangrepp: Hon ”bryter” fortfarande, när hon talar svenska. Helt otroligt! Även infödda svenskar har sin brytning, nämligen dialekten. Vem vill hindra skåningar att tala skånska med sina diftonger! Eller stockholmare att tala stockholmska och t.ex. uttala ”ä” som ”e”?  

I själva verket talar drottningen utmärkt svenska!

 

Inga kommentarer: