söndag 13 oktober 2013

Tro inte på genusvetenskapen!


I förra veckan gick en SVT-dokumentär, som jag missade, Tittarna fick veta att män är längre än kvinnor, eftersom flickorna förtrycks och får mindre mat. Ett bevis på detta skulle vara amningsbeteende i Burkina Faso (!)
Det skriver Paulina Neuding, som såg programmet, och är kolumnist på Svenska Dagbladet. Hon konsulterade Staffan Ulfstrand, professor emeritus i evolutionsbiologi, som naturligtvis menade att påståendena var trams. Patrik Lindenfors, docent i ekologi sa att ”det är så dumt att man inte tror det är sant”. (Han menade väl att ingen kan ha sagt någonting så dumt.)

   Men tyvärr är det så att galenskaper av det här slaget allt oftare dyker upp. Och inte nog med det: de som hävdar dem tycks tas på allvar och ges makt och inflytande, något som inte minst drabbar barn och ungdomar.
   Ofta rör det sig om aktörer, som kallar sig för ”genusvetare”. På universitetsnivå finns numera ett ämne, som med namnet ”genusvetenskap”, fastän det har föga med vetenskap att göra.

De håller på att skaffa sig inflytande i de politiska partierna. Miljöpartiet har lovat att alla förskolor ska ha genuspedagoger och på så vis präglas av genusteori. Det  kan leda till att barnen inte får använda ”könsbestämmande ord” som "pojke" och "flicka", utan i stället säga”kompis” eller ”person”. På Trödje förskola i Gävle har man slutat med fri lek, då barn riskerar att bete sig "könsstereotypt". I ett DN-reportage får man följa en förskola ut i skogen – en lämpligare lekplats eftersom bandyklubbor och cyklar ”snabbt blir könskodade av barnen och därmed försvårar gränsöverskridande lek”.
   Cykeln har ju kunnat göra flickor mer jämställda, eftersom de  snabbt kan ta sig långt på egen hand. Men enligt genusvetare försvårar den ”gränsöverskridande lek”!

Neuding nämner också att redan en utredning om genuspedagogiken , tillsatt av Göran Perssons regering, oroade sig för att det kan finnas föräldrar som inte gillar experiment av detta slag. Därför gäller det att göra klart för dem att det handlar om jämställdhetsarbete, och det måste alla ställa upp på. Målet är att ”genusidéerna ska prägla varje förskola, inga föräldrar ska längre kunna välja bort dem”.

Själv kom jag i kontakt med genusvetenskapen, när en kvinna som verkade på en kvinnojour, gav mig en handbok för kvinnojourer, som hade fått henne att reagera. Jag läste den och häpnade. Där fick jag veta att kvinnomisshandel och sexuella övergrepp aldrig är utslag av en felutveckling hos enskilda män. Alla män är misshandlare och förtryckare. Genom att upplysa om ”fula gubbar” glömmer man att varna flickor för ”pappa, bröder, morfar, farfar”.

Ett parförhållande kännetecknas alltid av att kvinnan är underordnad och förtryckt. Kärleken (eller ”könskärleken”, som boken föredrog att säga) definieras som ”det känslomässiga tillstånd, som får den manliga dominansen och den kvinnliga underordningen att framstå som något naturligt för båda parter”. Därför tar en kvinna fel, om hon tror att hon lever i ett bra förhållande. Hon är manipulerad!

Män ljuger alltid. De gör det i domstolar vid vårdnadstvister, de gör det inför barnen, som de utnyttjar som vapen mot modern. Hon talar sanning i rätten, hon talar aldrig illa om honom inför barnen, hon missbrukar inte hans umgängesrätt. Hennes ”omsorgstänkande” förhindrar sådana nesligheter. (Vad säger skilsmässoadvokater om det?)
Men det finns än värre påståenden! Freuds teorier avfärdas som konstruktioner för att skydda män, som förgripit sig på sina döttrar. Vetenskapliga arbeten av män om kvinnomisshandel syftar till att dölja mäns illgärningar. Incestoffer riskerar alltid nya övergrepp från manliga terapeuter.

En av genusvetenskapens främsta apostlar är Eva Lundgren, vars bok ”Gud och alla andra karlar” borde ha diskvalificerat henne från varje tänkbart ämbete i den akademiska världen. Men i stället blev hon professor! I boken presenterar hon tio norska män, som gjort sig skyldiga till kvinnomisshandel. Samtliga kom från miljöer ”med en sträng bibeltrogen kristendomssyn”. Vid misshandeln styrdes de av religiösa värderingar. Från tio religiöst fanatiska norrmän generaliserar alltså Eva Lundgren till alla män. Helt fantastiskt!
Heder åt  Paulina Neuding för att ha uppmärksammat, hur genusvetenskapen alltmer smyger sig in i  förskolorna!

 

Inga kommentarer: