tisdag 1 oktober 2013

Planerna på OS i Stockholm är ett svek mot Östersund.

Länge trodde jag att försöket att arrangera vinter-OS i Stockholm var ett hugskott, som få utanför huvudstaden skulle ta på allvar. Men så var det tydligen inte.
Hur tänker förespråkarna? Ska femmilen på skidor starta vid kungliga slottet?
Det finns visserligen storstäder, som stått som arrangörer av vinter-OS, men tävlingarna brukar äga rum några mil utanför staden. Där är det oftast ordentligt med snö under vintern, där befinner man sig tillräckligt högt över havet.
Stockholm ligger bara några meter över havet och inte långt från Östersjön. Under en mild vinter är staden snöfri.
   Men främsta invändningen mot vinter-OS i Stockholm handlar om någonting helt annat: Det är ett svek mot Östersund.
   Naturligtvis skulle det innebära att några arenor måste byggas, och dom kommer att kosta en hel del. Men det skulle samtidigt  bli en välbehövlig injektion i en inlandsregion, som brottas med inlandsregionernas alla problem. Östersunds ställning som centralort skulle stärkas, staden skulle få lättare dra till sig turister.
   Stockholm behöver inte stärkas; Stockholm behöver inte få hjälp för att locka till sig turister!
   Det sägs att en anledning till att Östersund inte fått vinter-OS är Åres störtloppsbana. Den anses vara otillräcklig. Stockholm har så mycket självinsikt att man inser att det blir svårt att köra olympiskt störtlopp på kullarna i huvudstaden. Därför ska Åre (långt från Stockholm) få ta hand om de alpina grenarna. Men duger Åre, om Stockholm är arrangör?
   Vad blir nästa steg, om Stockholm ska ta hand om allt? Att starta Vasaloppet i Solna?
  

Inga kommentarer: