lördag 5 oktober 2013

2 miljoner amerikaner per år insjuknar på grund av resistenta bakterier.


Enligt amerikanska hälsovårdsmyndigheter insjuknar varje år omkring 2 miljoner amerikaner i sjukdomar. orsakade av att bakterier utvecklat antibiotikaresistens. Hur många som i USA dör på grund av dessa bakterier är inte helt klarlagt. Men det är någonting mellan 23000 och 100000.
Skrämmande siffror!
    Infektionsläkare varnar för att USA kan hamna i den situation som rådde, när människor avled av vanliga infektioner.
   En annan skrämmande siffra: 70 procent av all antibiotika i USA ges till boskap.
70 Procent!
   Företag använder sig av antibiotika för att förhindra att djur bli sjuka, då de trängs ihop på ett sätt som kan sprida infektioner.
Då är det väl risk för att en del av den antibiotikan hamnar i magen på människor?

   Men företagen använder också antibiotikan för att få djuren att växa fortare. Det försöker federala myndigheter sätta stopp för, men tydligen med magert resultat.
Har man lyckats bättre inom EU?

   Enligt en rapport från en federal myndighet är ”mycket av antibiotikan inom djurhållningen onödig och olämplig”. Den säger också att ungefär hälften av antibiotikan, som ges till människor, är olämplig.

   Förmodligen är det än värre i stora delar av världen utanför USA. På många håll är det möjligt köpa antibiotika utan recept. Och där finns antibiotikafabriker, som släpper ut restprodukter orenat i sjöar och floder.

Inte undra på att bakterier blir resistenta!

 Forskare i USA har också upptäckt en särskilt dödlig typ av medicinresistenta bakterier, som klarar av så gott som all antibiotika, som finns på marknaden (Carbapenem-resistant enterobacteriaceae. Förkortas CRE). Den är relativt sällsynt – än så länge – men har identifierats på vårdcentraler i 44 delstater.

Hur är det i Sverige?

  Det finns alltför litet forskning om hur användningen av antibiotika inom industriell djurhållning påverkar människan. Men i en studie fann man att patienter, som bodde nära farmer, där gödsel dumpades, löpte 38 procent högre risk för att utveckla en infektion av en bakterie, känd för att vara resistent mot de flesta antibiotika.

   I Sverige är det numera svårare få penicillin.
Men det hjälper föga, om ingenting händer i storkonsumerande länder.

Det går att dra en parallell till klimatfrågan och utsläppen av växthusgaser. Sverige (och ett antal andra länder) knegar på, medan storkonsumenterna har svårt att ändra sitt beteende.

    

Inga kommentarer: